1. خانه
  2. بانک اطلاعات عکاسان ایرانی
  3. سعید جانبزرگی

سعید

جانبزرگی

۱۳۸۱/۰۴/۲۲
۱۳۴۴/۱۲/۱۲

جانبزرگی متولد اسفندماه سال ۱۳۴۴ بود.

جنگ و سال های جوانی سعید به یکدیگر پیوند خوردند و اینگونه بود که سرآغاز راهش در عنفوان بیست سالگی با ورود به جبهه های جنگ رقم خورد…

اولین کارهایش با نقاشی چهره فرماندهان شهید جنگ بر دیوارهای دو کوهه آغاز شد و سپس در کم و بیش های بیست سالگی در سال 1364 به سراغ عکاسی آمد.

سعید در جبهه‌های جنوب و غرب دست به دوربین شد و در عملیات والفجر ۱۰ در حلبچه حضور داشت. عکس‌های سعید جان بزرگی از حلبچه، از تلخ‌ترین تصاویر جنایات جنگی است.
جان‌بزرگی از لحظات اولیه بمباران شیمیایی حلبچه، عکس‌های بدیعی گرفت.
بیست و هفتم اسفند ماه ۱۳۶۶ در حالی که زیر بمباران شیمیایی مشغول عکاسی از فاجعه روی داده در شهر بود خودش هم شیمیایی شد.

او در خاطراتش می‌نویسد: «با خودم می‌گفتم، لحظات ثبت شده توسط دوربین من باعث خواهد شد تا مردم دور دست در مورد مردانی که سال‌های جوانی‌شان را دستخوش شعله‌های نبرد سنگین زرهی کرده‌اند، بیندیشند و به این باور رسیدم که آدم‌های درون قاب تصویر من هرگز نخواهند مرد و من به آنان عمر جاودان خواهم بخشید.»

برخی از نمونه آثار

کاوه گلستان در مصاحبه ای درباره سعید و عکس هایش می گوید:
«بنابراین اگر بخواهیم مجموعه‌کاری سعید جانبزرگی را خلاصه کنیم به این می‌رسیم که از نظر نیاز روحی‌روانی، خودش از روی انتخاب خودش آمده و از ابزار عکاسی استفاده کرده، برای اینکه احساسات و افکار خودش را راجع به مرگ و زندگی در قالب تحولی ناب و اجتماعی در تاریخ زندگی یک ملت پیاده کند. از این بهتر برای عکاس و بیننده‌های ‌آن عکس چه می‌تواند باشد؟!»

پس از جنگ به تحصیلات دانشگاهی اش پرداخت و چنان در این مسیر درخشید که در سال ۱۳۷۵ توانست لقب دانشجوی نمونه را از ان خود کند و در رشته عکاسی در مقطع کارشناسی ارشد فارغ التحصیل شد.

جانبزرگی معاون فرهنگی لشگر ۲۷ محمد رسول الله (ص) بود و همچنین در سال‌های ۷۸ و ۷۹ بعنوان عکاس سازمان حج و زیارت به مکه اعزام شد.

سعید تلاش‌های موثری در تاسیس انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس داشت.

در نمایشگاه‌های مختلفی شرکت کرد که از جمله آنها می توان به:
نمایشگاه گروهی عکس «انسان از نگاه چهار»(کوروش ادیم، بابک فروتنی و مجید ناگهی) خرداد ۱۳۷۹، خانه عکاسان ایران
نمایشگاه نگاه ایرانی (تهران و پاریس) و … اشاره کرد.

همچنین کتابهای:حلبچه، آتش سرد، جلد 6 مجموعه کتاب های ” جنگ تحميلی “، قتل عام شیمیایی در حلبچه، چهارمین نمایشگاه سالانه عکس ایران، گامهای تجربه، نخستین جشنواره عکس پرچم، بسته نمایشگاهی طریق ماندگار، بسته نمایشگاهی ایستاده در باد حاوی آثاری از اوست و کتاب عکاسی در جنگ پایان نامه کارشناسی ارشد اوست که در سال ۱۳۸۳ منتشر شده است.

سعید جانبزرگی در روز ۲۲ تیر ۸۱ ۱۳ بعد از یک دوره بیماری سخت ناشی از حضور در مناطق شیمیایی در طول جنگ به شهادت رسید.

کاوه گلستان: «جانبزرگی ظاهراً نیست، اما حقیقتاً هست؛ در کاری که کرده و تغییری که به وجود آورده واثری که در چشم مردم دارد. »

عکاسان ایرانی

عکاسان بین المللی

فهرست