کتاب عکس «درها و پنجره های ایرانی» اثر جدید داود وکیل زاده چاپ و منتشر شد و جهت اطلاع رسانی و پخش در اختیار دفتر رسانه پایگاه عکس چیلیک و سایت کتاب عکس قرار گرفت.
این کتاب که در ادامه سعی در معرفی معماری ایرانی و سلسله تالیفات عکاسی داود وکیل زاده در حوزه تخصصی ایران شناسی منتشر شده، دربرگیرنده تعدادی عکس رنگی از درها و پنجره های سنتی معماری اصیل ایرانی_اسلامی است.
عکاس که تا پیش از این تالیفات تصویری فراوانی همچون: ایران سرزمین پارسیان، ایران سرزمینی که باید شناخت، تبریز فیروزه اسلام، خوشا مرز ایران، ایران من بچشم من، ایران جلوه های ناب، ایران سرزمین اهورایی و … را از سالها سعی و تلاش خود اراسه کرده بود این بار با همان حس وطن دوستی و عشق یه وطن عنوانی دیگر به مجموعه تالیفات تصویری خود افزوده است.
داود وکیل زاده در این کتاب در کنار ارایه و نمایش هر عکس اطلاعات مربوط به در و پنجره نمایش داده شده را نیز برای مخاطب کتاب ثبت و درج کرده است. موقعیت های شهری همچون: اصفهان، شیراز، ایلام، بوشهر، ملایر، گیلان، خوزستان، مازندران، یوش، تبریز، نایین، ماکو، ابیانه، گلپایگان، نطنز، کاشان ، اهران، قزوین، یزد، کرمان، قشم، نیشابور، تربت جام از جمله اماکن اشاره شده توسط عکاس در این کتاب عکس است.
کتاب با بیتی از حضرت مولانا آغاز شده است: «پنجره ای شد سماع سوی گلستان تو /// گوش و دل عاشقان بر سر این پنجره»
و در ادامه متنی به قلم سهیلا مهدیان دهکردی آمده است که در بخشی از متن آورده شده: … میراث پر پیمانه معماری ایران، تجلیگاه خواستهای مردمان و گنجینه ای گران قدر در خور ایرانیان مشکلپسند است که سالهاست چون جام جهاننما، خودنمایی می کند و هماهنگ با نیازهای ایرانی پیش می رود تا از هویت ایرانی و ماهیت ایران زمینی پا فراتر نگذارد؛ بسته سلسله سلسله مویی از دیروز ماندگار تا فردای برقرار.
اندیشه به اعماق کهن ریشههای معماری و هنر این دیار، گشودن پنجره ای را میماند به گوشه گوشه ایران تا رواق منظر چشمان صاحب نظران باشد و چشم اندازش دل روشنگران را روشنی بخشد و روزنه هایش آیهای از زیبایی این سرزمین را نمایان کند. می خواهیم به گاه آمده باشیم بر آستان درگاهش که بیتوشه از دانش و بیگاه آمدنمان، پاسخی نمی آید … کهنترین تاریخ گنجاندن نور در معماری ایران، به سده سوم هزاره چهارم پیش از میلاد باز میگردد که برای کسب نور و سایه از ایجاد اختلاف سطح در دیواره های خارجی بهره میجستند. (شهر سوخته) که از هزاره های سوم و دوم پیش از میلاد سخن میگوید اتاقهایی بیپنجره و تنها با یک در به بیرون داشته. اما عیلامیها در سال های ۱۴۰۰ پیش از میلاد پنجرههای شیشه ای میساختند با لولههایی از جنس خمیر شیشه، که در کنار هم و درون یک قاب جای می گرفت؛ و اینگونه نور را به خانه میخواندند.
مقدمه در جایی دیگر اینگونه ادامه داده: موج مدرنیسم نوعی ساده گرایی خالی از ارزش بصری را به ارمغان آورد و سرنوشت معماری سنتی به قهقرای مدرنیته پوچ و بی ریشه ای رسید که از فرهنگ غنی ایرانی فاصله داشت و از تناسب معماری با شرایط محیط در مناطق مختلف سخنی به میان نیاورد . بیراه نیست گریزی بزنیم بر تنوع پنجره های دیرین و معماری بی نقص و حساب شده ایرانی
و در نهایت نویسنده به معرفی اصطلاحاتی چون: پنجره لا، «بنجارا»، الدر، پنجره، ارسی، روزن، اشیاک، جامخانه، الفخر ومدین،…
و متن در نهایت با این عبارات کار خود را به سرانجام رسانده است: و صد حیف که امروز جای خالی پنجره های دیروز خالی است، پنجره هایی که دست به «وسعت این مهربانی مکرر آبی رنگ» میساییدند با دلی به شفافیت شیشه و پایی شکیبا، فرورفته در دیوار ناشکیبای تاریخ پنجرههایی که قاب عکس زنده تاریخند؛ و نشان زندگی گذران رهگذران از چهار چوب آهنی و بی اصالت پنجره اتاق، آسمان را می نگرم که دیگر اشتیاقی به «بخشش شبانه ستارهها» ندارد و خورشیدی که میهمان غربت گل های شمعدانی پنجره های پریده رنگ ابیانه هم نمی شود.
خوش به حالت فروغ اپرای تو یک پنجره کافی بود: ما پی پنجره ها در حسرت آسمان پنجره های دیروزیم ؛ و خوب می دانیم که … از یکی از دریچه ها بسته است … دمی و درنگی پنجره چشمانمان را میگشاییم به دیرینه پنجره های گشوده و درهای کوفته ای که خود پاسخند بر معمای معماری ما …
کتاب عکس «درها و پنجره های ایرانی»/Iranian Doors and Windows با عکس هایی از عکاس هنرمند «داود وکیل زاده» است که در قالب زبان پارسی، به نمایش عکس در و پنجره های ایرانی پرداخته است. این کتاب در قالب ۲۰۸صفحه به شماره شابک: ۷-۳۵-۷۳۴۳-۶۰۰-۹۷۸ و شماره کتاب شناسی ملی ۳۸۵۵۶۳۰ در قطع وزیری با مقدمه ای به قلم سهیلا مهدیان دهکردی، در انتشارات آبان، طراحی جلد کتاب: احسان رضوانی و طراحی گرافیک: نزهت یعقوبی با روکش و جلد سخت، به شکل نفیس، چاپ و منتشر شده است.
کتاب عکس «درها و پنجره های ایرانی» با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه به قیمت یکصدوهشتاد هزار تومان/ ۱۸۰۰۰۰ تومان چاپ شده و جهت معرفی و ارایه در اختیار « پایگاه تخصصی کتاب عکس » قرار گرفته است.
در صورت تمایل به سفارش و دریافت نسخه ای از کتاب عکس «درها و پنجره های ایرانی» به سایت کتاب عکس مراجعه و یا «ایـنـجـا» کلیک کنید.