1. خانه
  2. بانک اطلاعات عکاسان خارجی
  3. نیک برنت

نیک

برنت

1966

در سال ۱۹۶۶ در لندن دیده به جهان گشود. در دهه هشتاد میلادی از دانشگاه هنر سنت مارتین لندن در رشته نقاشی و فیلم فارغ التحصیل شد. سپس در سال ۱۹۹۲ به آمریکا رفت و کارگردانی ویدئو کلیپ خواننده های معروف را بر عهده گرفت. در سال ۱۹۹۵ و هنگام ضبط ویدئو کلیپ یکی از خوانندگان معروف آمریکایی در تانزانیا، عاشق آفریقا و حیات وحش می شود. در گام بعدی و در سال ۲۰۰۰ پروژه اصلی خود را در آفریقا شروع می کند؛ به گفته خودش رسانه فیلم قادر نبود احساس و عشقش نسبت به حیوانات و شرق آفریقا را بازنمایی کند لذا به رسانه عکس روی می آورد.

 

برخی از نمونه آثار

امروزه نیک برنت یکی از عکاسان صاحب سبک، خلاق و کم نظیر در ژانر حیات وحش است و عکسهایش در نشریات معتبر دنیا به چاپ میرسد و نظر خیلی از منتقدین و هنرمندان را جذب کرده است. این عکاس انگلیسی از دوربین آنالوگ قطع متوسط با لنز نرمال و همچنین لنز تیلت شیفت استفاده می کند و بر مسائل فنی و تکنیکی تسلط کامل دارد. از شیوه جالب و خاصی برای ویرایش عکس هایش استفاده می کند: بجای تاریکخانه، نگاتیو ها را اِسکن می کند و با نرم افزارهای ویرایش دیجیتال نظیر فتوشاپ ویرایش هایی مانند داج و برن (روشن و تیره کردن موضعی) را انجام می دهد ولی سندیت عکس ها را مخدوش نمی کند. همچنین نقطه پایانی برای فعالیت هنری و عکاسی اش نمی داند و مدام در حال تلاش و تکاپو است؛ هفته ها و گاه ماه ها برای گرفتن یک عکس از حیوانی بخصوص وقت میگذارد و اجرای ایده هایش سال ها زمان میبرد. در کنار هم قرار گرفتن پشت کار، خلاقیت و دانش سبب شده است که به یک عکاس پیشرو در ژانر حیات وحش بدل شود، تا جاییکه بعضی منتقدین آثار این عکاس نسبتا جوان را شبیه و هم طراز کارهای آرنولد نیومن عکاس پیشگام پرتره قرن بیستم دانسته اند.
بر خلاف بیشتر عکاسان حیات وحش که بدنبال عکس های مستند، رنگی و اکشن هستند و حیوانات را هنگام شکار و پرش نشان می دهند، برنت در پی نشان دادن شخصیت، جوهره و ذات حیوانات است. به گفته خودش: “عکس های من بدون هرگونه شرمندگی، ایده آل و رمانتیک هستند، یک نوع آفریقای مسحور شده. آنها مرثیه من هستند برای دنیایی که بطور پیوسته و غم انگیز و تراژیک در حال محو شدن است.” به باور نیک برنت، همه مخلوقات، چه انسان چه غیر انسان حق مساوی برای زندگی دارند و چنین باور و عقیده ای را در نوع نگاه و زاویه دیدش می توان به وضوح دید. شیوه عکاسی اش از حیوانات به گونه ای است که تفاوتی با عکاسی از انسان ها ندارد: همانطوری که از انسان ها با لنز تله و از فاصله چندصد متری عکس پرتره نمیگیریم، از حیوانات نیز از فاصله نزدیک و با لنز نرمال و در محیط زندگی شان عکاسی میکند و با این کار در پی نشان دادن شخصیت و جوهره حیوانات است. به گفته منتقد هنری ویکی گلدبرگ: “بیشتر عکس ها یک حس صمیمیت و نزدیکی را نشان میدهند، گویی برنت آن حیوان را از نزدیک میشناخته، و از وی دعوت کرده که جلوی دوربین بنشیند.” بعضی از عکس های وی با رد و نشانی از پیکتوریالیسم، شبیه پرتره های قدیمی از انسان هایی هستند که سال هاست از دنیا رفته اند.
دو مجموعه عکس اول وی (“روی این کره خاکی” و “سایه ای می افتد”) شخصیت و جوهره حیوانات، و همچنین اهمیت شناخت و ارتباط عاطفی برقرار کردن با حیوانات را بخوبی نشان می دهد و مانند قصه عاشقانه و رمانتیکی است با پایانی نامعلوم و مبهم. در عکس های پایانی شاهد زمین های خشک و بی آب و علف هستیم با حیوانات کم تعداد. در سومین مجموعه وی تحت عنوان “در میان زمین ویران شده” بعد تیره و تلخ ماجرا با وضوح بیشتری دیده می شود. برای اولین بار انسان ها نیز در عکس هایش دیده می شوند و به مباحثی چون ارتباط انسانها با حیوانات، شکار غیر قانونی فیل و قاچاق عاج، و آینده تاریک حیوانات و محیط زندگی شان می پردازد. در چهارمین مجموعه عکس وی تحت عنوان “گرد و غبار به ارث می برند” که در سال ۲۰۱۶ منتشر شده است و از نظر ظاهری با مجموعه های پیشین وی متفاوت است، شاهد وجود همزمان زیبایی، زوال و موعظه در عکس ها هستیم. نیک برنت با قرار دادن چاپ های بسیار بزرگ و به اندازه طبیعی از حیوانات در محیط هایی که تنها چند سال پیش مکان زیست حیوانات بوده اند ولی امروزه تبدیل به ویرانه، کارخانه، مکان دفن زباله و غیره شده اند، توسعه بی رویه و بی قاعده شهرها و نقش مخرب آن برای حیوانات و انسانها، آینده نامعلوم و تیره برای زیست حیوانات، و بحث های اجتماعی، زیست محیطی و اخلاقی مربوطه را نشان می دهد. به گفته دِرِک ژوبر فیلمساز و فعال محیط زیست، مجموعه “گرد و غبار به ارث می برند” در کنار هم قرار گرفتن جشن و پشیمانی است.
علاوه بر فعالیت هنری، این عکاس موسسه خیریه ای بنام « بیگ لایف » جهت حفظ حیات وحش و اِکو سیستم شرق آفریقا (بخصوص تانزانیا و کنیا) را در سال ۲۰۱۰ تاسیس کرد. این موسسه با حفاظت از ۲ میلیون هکتار زمین، استخدام بیش از ۳۰۰ محیط بان و دستگیری بیش از دو هزار شکارچی و قاچاقچی عاج فیل، گامهای قابل توجهی در راستای حفاظت از محیط زیست و حیوانات آفریقا برداشته است.
این هنرمند انگلیسی تاکنون موفق به تکمیل چهار مجموعه عکس منحصر بفرد شده است که هر کدام بصورت کتاب منتشر شده است و در همه آثارش احترام ویژه ای برای حیات وحش، محیط زیست و طبیعت آفریقا قائل شده است.
تالیف کتاب “روی این کره خاکی” در سال ۲۰۰۵
On This Earth
تالیف کتاب “سایه ای می افتد” در سال ۲۰۰۹
A Shadow Falls
تالیف کتاب “در میان زمین ویران شده” در سال ۲۰۱۳
Across The Ravaged Land
تالیف کتاب “گرد و غبار به ارث می برند” در سال ۲۰۱۶
Inherit The Dust
برگزاری نمایشگاه های متعدد در آمریکا، انگلیس، سوئد، آلمان، فنلاند، بلژیک، فرانسه، هلند، نروژ، استرالیا، هنگ کنگ، کره جنوبی تاسیس موسسه خیریه « بیگ لایف » جهت حفظ حیات وحش و اِکو سیستم شرق آفریقا

 

گردآوری و ترجمه : سید صادق موسوی

عکاسان ایرانی

عکاسان بین المللی

فهرست