1. خانه
  2. بانک اطلاعات عکاسان خارجی
  3. جان گاتمن
جان گاتمن

جان

گاتمن

۱۹۹۸/۰۶/۱۲
۱۹۰۵

جان گاتمن / John Gutmann یکی از شاخص ترین عکاسان و نقاشان آمریکایی است که تصاویری از فرهنگ آمریکایی را به تصویر می کشد . نام او در کتاب Master of Photography  در فهرست عکاسان تاثیر گذار تاریخ عکاسی آمده است.

جان در یک خانواده آلمانی – یهودی در  سال 1905 در برسلاو آلمان متولد شد.
 در بیست و دو سالگی، از آکادمی هنر  فارغ التحصیل شد، و تحت آموزش اتو مولر/Otto Müller به یادگیری نقاشی پرداخت.
در سال ۱۹۲۷ به تدریس نقاشی در شهر برلین مشغول شد و موفق شد اولین نمایشگاه انفرادی از آثار نقاشی اش  را، ۴ سال بعد در گالری معتبر Gurlitt برپا نماید.

با به قدرت رسیدن سوسیالیست ها و تعطیلی کارش از دست نازی ها فرار کرد و به سانفرانسیسکو مهاجرت نمود و عکاسی را به عنوان حرفه جدید خود در پیش گرفت.
اما قبل از هجرت به آمریکا برای خود دوربینی خرید تا با توجه به رکود اقتصادی آمریکا، برای کسب درآمد و امرار معاش عکاسی کند. پس قبل از ترک آلمان، یک دوربین رولیفلکس/ Rolleiflex تهیه کرد، با عجله سه رول فیلم گرفت و موفق شد با پرس فوتو/Presse Photo در دفتر برلین قرارداد ببندد. او از موقعیت نامطلوب موجود بهترین بهره برداری را نمود. به عنوان یک خبرنگار خارجی، با تهیه گزارش از غرب آمریکا برای مطبوعات مصور اروپای مدرن، زندگی جدیدی را محقق کرد. 
 در سال 1937، در کالج سانفرانسیسکو به تدریس هنر پرداخت و این حرفه پس از جنگ جهانی دوم، حرفه اصلی اش شد. گاتمن در سال 1973 خود را از تدریس بازنشسته کرد و به ارزیابی دوباره و بازنگری نگاتیوهای قدیمی خود پرداخت و برخی از نمونه های منتخب را مجدد به چاپ رساند. 
این رجوع به گذشته 40 ساله نه تنها اشتیاق تاریخی فزاینده ای را در دوره ی رکود عکاسی اقناع می کرد، بلکه با انواع خاصی از عکاسی تجربی که در صحنه هنر معاصر ظهور می کرد نیز سازگار به نظر می رسید.
جان تا قبل از مرگش در سال 1998 ، این آثار را در نمایشگاه ها،گالری ها، موزه ها و … بارها و بارها در معرض دید قرار داد.

برخی از نمونه آثار

گاتمن با شروع کار عکاسی مجذوب این هنر شد زیرا عکاسی دریچه ای به دنیای او گشوده بود که می توانست جهان را به گونه ای نو بنگرد.
او دوربینش را مانند چشم خود می دانست و این حس تحریکش می کرد تا از هر چه که می بیند عکاسی کند. به طور مثال اگر در یک پارکینگ چند طبقه به دنبال جای پارک می گشت، دوربینش نیز همین کار را می کرد.

 گاتمن تصاویری از فرهنگ آمریکایی را ثبت کرده است. او در عکس هایش نشانه های دموکراسی پویا را هر چند ناقص مورد ستایش قرار داده است. جان با توجه به وضعیت خودش به عنوان یک خارجی( یهودی-آلمانی) و تبعه ی آمریکا، توجه اش را بر روی افراد آسیایی-آمریکایی، آفریقایی-آسیایی و همچنین همجنسگریان متمرکز کرد. او همچنین در هند، برمه و چین در طول جنگ جهانی دوم عکاسی کرده است.

جان توصیف جالبی از شهر های آمریکا دارد : “منظره ای که در آن ساختمان ها به جای کوه ها ، اتومبیل ها به جای درختان ، و لامپهای نئون و علائم رنگی به جای گلها قرارگرفته اند.”

تصاویر او نگاهی جدید و حیرت آور به رخدادها و صحنه های آشنا و همیشگی داشت. تصاویر عکاسان آمریکایی در آن زمان آنچنان خیره کننده و حیرت آور نبود به همین دلیل آثار وی برجسته و مدرن به نظر می رسیدند.گاتمن حساسیت مدرنیستی شدیدی را در عکس های مستند سیاه و سفید خود ایجاد می کرد. استفاده از دوربین رولیفلکس و گرفتن دوربین روی میانه تن و از آن زاویه عکاسی کردن، باعث می شد، زاویه های غیر معمول را با برش های نزدیک و کادر بندی های دقیق ترکیب کند تا به تصاویری جالب و تاثیرگذار دست یابد.
او مانند واکر ایوانز/ Walker Evans، زیبایی را در موضوعات عادی و روزمره مانند تبلیغات، صحنه های خیابانی و اتومبیل ها پیدا می کرد. موضوعاتی که در طول زندگی حرفه ای خود به آنها باز می گشت. سبک عکسهای او در دوره رکود در آمریکا شامل نمایش شوخ طبعی، ثبت لحظاتی آرام از زندگی دِرام انسانی که با وجود اضطراب، با امید همراه است. جان عکاسی را از خیابان شروع کرد و از چشمان و دوربینش برای ثبت مدرنیته و ریتم در آمریکا استفاده می کرد و به نظرش علیرغم وجود دوره رکود و جنگ در آمریکا، آمریکایی ها بسیار خوشبین و امیدوار زندگی می کردند.

جان گاتمن با به جا گذاشتن آرشیو غنی خود، حدود 5000 چاپ مدرن از عکس هایش، نگاتیوها،تیرشیت ها/tearsheets، نامه ها، نقاشی ها و اولین چاپ های هنری خود برای CCP، این مسئولیت را بر عهده ماگذاشته است تا با دنبال کردنش، گره ها، پیچیدگی ها، گرفتاری ها و تهدیدهای کار و زندگی پیچیده اش، او را در عصری مدرن و پرهیاهو کشف کنیم.

برخی از نمایشگاه های عکس او عبارتند از:
1- ” آمریکای رنگی” 1038 سانفرانسیسکو
2- ” دهه چهارم” 1079 نیویورک
3- ” ده عکس” 1983 سانفرانسیسکو
4- ” به انتخاب من ” 1985 نیویورک
5- ” تصاویر سخنگو” 1990 نیویورک
6- ” تصویر کوچک واقعی” 1991 سانفرانسیسکو
7- نمایشگاه به همراه برنیس آبوت در موزه هنر عکاسی در سن دیاگو 1997

عکاسان ایرانی

عکاسان بین المللی

فهرست