1. خانه
  2. بانک اطلاعات عکاسان خارجی
  3. تیم فلک

تیم

فلک

1958/04/16

در سال ۱۹۵۸ در لندن زاده شد و عکاسی را از نوجوانی شروع کرد.
در رشته ارتباط تصویری در دانشگاه پلی تکنیک لندن (۱۹۷۷-۱۹۸۰) و سپس رشته عکاسی در دانشگاه سنت مارتین لندن (۱۹۸۲-۱۹۸۳) تحصیل کرد.

برخی از نمونه آثار

بدلیل تسلط بر امور فنی، نورپردازی و توانایی بالا در ترکیب بندی، خیلی سریع وارد بازار کار شد و از سال ۱۹۸۳ تا کنون به عنوان عکاس مستقل مشغول کار است. نخست در ژانر عکاسی تبلیغات فعالیت کرد ولی چندی نگذشت تا علاقه و دغدغه اصلی خود یعنی عکاسی از حیوانات را پیدا کرد. امروزه تیم فلک یکی از معروف ترین و مطرح ترین عکاسان در این حوزه است و عکس های مفهومی وی از حیوانات، نظر خیلی از منتقدین و هنرمندان را جذب کرده است. همچنین عکسهایش در نشریات معتبر دنیا مانند نیویورک تایمز و نشنال جیئوگرافیک به چاپ میرسد. در سال ۲۰۱۳ و بدلیل چند دهه فعالیت هنری، دانشگاه هنر نورویچ به وی دکترای افتخاری اعطا کرد و همچنین به عضویت افتخاری انجمن سلطنتی عکاسی انگلستان در آمد.
بر خلاف عکاسان حیات وحش که در پی گرفتن عکس از حیوانات در محیط طبیعی شان هستند، تیم فلک معمولا در استودیو و با نور مصنوعی از حیوانات عکاسی میکند و خودش اینگونه ژانر عکاسی اش را تعریف می کند: “عکاسی تجاری و هنری از حیوانات“.
معمولا حیوانات را از بافت قالب و مرسومشان بیرون می آورد و از آنها در استودیو و با پس زمینه ای ساده و خنثی عکاسی می کند، گویی که بجای ببر، از یک انسان دارد عکس پرتره میگیرد. به گفته خودش، از نرم افزارهایی نظیر فتوشاپ برای انجام ویرایش های جزئی استفاده میکند ولی سندیت عکس ها را مخدوش نمی کند.
هر چند که فلک از حیوانات گوناگونی عکاسی می کند ولی دارای یک سبک منحصر بفرد و ویژه است که ریشه در مفاهیم مورد علاقه وی یعنی انسان انگاری (شخصیت انسانی برای حیوانات قائل شدن) و انسان محوری دارد. علاقه اصلی وی این است که ما انسان ها چگونه حیوانات را شکل میدهیم و معنی میکنیم، چه از لحاظ ژنتیکی مانند مرغ تحقیقاتی بدون پر و چه از نظر سمبولیسم. به اذعان خودش، عکس های وی “در پی روشن کردن بیننده هستند… ارتباط بین انسان ها و حیواناتِ غیر انسانی – و پرس و جویی است پیرامون چگونگی اشغال این فضای انسان محور در چهارچوب اخلاق، تاریخ، علوم تجربی، سیاست”. فلک در بسیاری از عکس های استودیویی، از تکنیک هنری آشنایی زدایی استفاده می کند – کلوزآپ های عامدانه مبهم خلق می کند و سوژه را در زاویه دیدی غیر متعارف نشان میدهد – و هدفش از این کار، ایجاد سوال در ذهن مخاطب است. تحقیق و پرس و جوی فلک بسیار فکری است، و در عین حال بصورت ماهرانه و نامحسوس سیاسی، و از نظر بصری نیز جذاب است. مشاهده آثار این هنرمند معاصر، سوالات و چالش های زیادی را در ذهن مخاطب ایجاد می کند، از جمله: ارتباط انسان ها با حیوانات در دنیای امروز، درک و فهم انسان ها از حیوانات مختلف، درک حیوانات از انسان ها، پیش داوری انسان ها نسبت به حیوانات، مرز و تفاوت بین انسان ها و حیوانات، عدم وجود یا وجود نفس برای حیوانات، دستکاری انسان در طبیعت و حیوانات، و مسائل اخلاقی و سیاسی پیرامون حقوق حیوانات.
این عکاس انگلیسی تاکنون موفق به تکمیل چهار مجموعه عکس شده است که هر کدام بصورت کتاب منتشر شده است و در اکثر آثارش احترام ویژه ای برای حیوانات، طبیعت و خلقت قائل شده است.
تالیف کتاب “اسبیان” در سال ۲۰۰۸
Equus
تالیف کتاب “سگ ها” در سال ۲۰۱۰
Dogs
تالیف کتاب “فراتر از انسانها” در سال ۲۰۱۲

More Than Humans
تالیف کتاب “سیر تکامل” در سال ۲۰۱۳
Evolution
برگزاری بیش از ۲۰ نمایشگاه انفرادی در اسکاتلند، ازبکستان، فرانسه، ژاپن، انگلیس، چین، سوئیس، روسیه، آمریکا، پرتغال و آلمان

گردآوری و ترجمه: سیدصادق موسوی

عکاسان ایرانی

عکاسان بین المللی

فهرست